Atatürk Arboretumu neler yasak ?

Emir

New member
“O Günü Unutmuyorum: Atatürk Arboretumu’nda Sessizliğin İçindeki Ders”

Forumda ilk kez böyle bir anı paylaşıyorum. Genelde okur geçerim ama o gün yaşadığım şey sadece bir gezi değil, aynı zamanda doğayla, kurallarla ve insanın kendi alışkanlıklarıyla yüzleştiği bir deneyimdi. İstanbul’un kalabalığından kaçıp nefes almak isteyen herkes gibi ben de soluğu Atatürk Arboretumu’nda almıştım.

Yanımda iki arkadaşım vardı. Biri her şeyi planlayan, rota çıkaran, “şurayı kaçırmayalım” diye düşünen stratejik bir zihinle hareket ediyordu; diğeri ise ortamın ruhunu hissetmeye, insanların ve doğanın uyumuna dikkat eden daha ilişkisel bir bakışla çevreyi okuyordu. İkisi de farklı ama birbirini tamamlayan iki yaklaşım sunuyordu. Ben ise arada kalmış, hem düzeni hem hissi anlamaya çalışan bir gözlemciydim.

“Girişteki Sessizlik: Kuralların Başladığı Yer”

Kapıdan içeri girer girmez bizi bir tabela karşıladı. Aslında o tabela sadece “yasaklar listesi” değildi; doğayı koruma anlaşmasının yazılı hali gibiydi:

* Piknik yapmak yasak

* Bitki toplamak yasak

* Yoldan çıkmak yasak

* Bisiklet sürmek yasak

* Drone uçurmak yasak

* Yüksek sesli konuşmak ve müzik yasak

* Evcil hayvan sokmak yasak

* Ateş yakmak kesinlikle yasak

Arkadaşım hemen not aldı, “mantıklı, ekosistem korunuyor” dedi. Stratejik düşünen yaklaşım, kuralları bir engel değil bir sistem olarak görüyordu. Diğer arkadaşım ise tabelaya daha farklı baktı: “İnsan burada doğaya misafir olduğunu unutmasın diye her şey sade tutulmuş” dedi. Aynı bilgi, iki farklı yorum… ve ikisi de doğruydu.

İçeri adım attıkça sessizlik artıyordu. Şehirde alıştığımız seslerin yerine yaprakların birbirine sürtünmesi, suyun yüzeye dokunuşu ve kuşların uzak çağrıları vardı.

“Yasakların Arkasındaki Hikâye”

Yolda yürürken arboretumun geçmişi hakkında konuşmaya başladık. Burası sadece bir park değil; bilimsel bir canlı koleksiyonu, yani yaşayan bir açık hava laboratuvarıydı. Türkiye’de ağaç türlerinin korunması, iklim araştırmaları ve botanik gözlemler için kurulmuş bir alan.

Arkadaşım stratejik bir bakışla şöyle dedi: “Bu kurallar olmasa burası birkaç yıl içinde kontrolsüz bir parka dönüşür, veri ve ekosistem bozulur.” Haklıydı. İnsan davranışı sınırsız bırakıldığında doğa en çok zarar gören taraf oluyordu.

Diğer arkadaşım ise daha insani bir noktaya dikkat çekti: “Ama bu yasaklar aslında insanı yavaşlatıyor. Burada koşarak gezemezsin, tüketemezsin, sadece gözlemleyebilirsin.” Bu cümle o an çok düşündürdü. Gerçekten de burası “tüketim alanı” değil, “fark etme alanıydı”.

“Sessizlikte Yükselen Farkındalık”

Göl kenarına geldiğimizde herkes istemsizce daha da sessizleşti. Birkaç ziyaretçi vardı ve herkes sanki görünmez bir anlaşmaya uymuş gibiydi. Telefonlar bile daha az çıkıyordu.

Burada ilginç bir şey fark ettim: Kurallar insanları kısıtlamıyor, aksine ortak bir saygı alanı yaratıyordu. Erkek arkadaşım çözüm odaklı bir şekilde bu düzenin sürdürülebilirliğini analiz ederken, kadın arkadaşım insanların birbirine bakışındaki yumuşaklığı fark etmişti. Biri sistemin mantığını çözüyor, diğeri sistemin insan üzerindeki etkisini hissediyordu. İki bakış birleşince tablo tamamlanıyordu.

Tam o sırada bir ziyaretçinin patikadan çıkıp çimlere bastığını gördük. Görevli nazikçe uyardı. Sert bir ton yoktu, bağırma yoktu. Sadece hatırlatma vardı: “Burası korunması gereken bir alan.”

O an düşündüm: Yasaklar cezalandırmak için değil, birlikte yaşamı mümkün kılmak için var.

“Tarihsel Katmanlar ve Bugünün Ziyaretçisi”

Arboretumun bulunduğu alanın geçmişte orman ekosistemi açısından önemli bir bölge olduğunu, İstanbul’un artan kentleşmesiyle birlikte bu tür alanların daha da kritik hale geldiğini okumuştum. Bu yüzden burası sadece bir “gezilecek yer” değil, aynı zamanda şehirleşmenin doğaya bıraktığı izlerin tersine çevrilmeye çalışıldığı bir hafıza alanı.

Arkadaşım stratejik olarak bunu şöyle yorumladı: “Şehir büyüdükçe doğa alanları planlı korunmazsa geri dönüşü olmayan kayıplar olur.” Diğer arkadaşım ise daha duygusal ama derin bir yerden şunu söyledi: “Belki de doğayı korumak, insanın kendini korumasıdır.”

İkisi de farklı dilden aynı gerçeği anlatıyordu.

“Kuralların Görünmeyen Eğitimi”

Burada en çok dikkatimi çeken şey, kuralların yazılı olmaktan çok davranışa dönüşmüş olmasıydı. Kimse yüksek sesle konuşmuyordu. Çoğu kişi çöp bırakmıyordu. Fotoğraf çekerken bile çevreyi rahatsız etmemeye özen gösteriliyordu.

Yasaklar aslında bir baskı değil, bir farkındalık eğitimi gibi işliyordu:

* Doğayı “kullanılacak alan” değil “paylaşılacak yaşam” olarak görmek

* Sessizliği bir eksiklik değil, bir değer olarak kabul etmek

* İnsan merkezli değil, ekosistem merkezli düşünmek

Bu noktada içimde bir soru belirdi: Eğer kurallar olmasaydı, bu denge kendiliğinden oluşabilir miydi?

“Forum Sorusu: Biz Nerede Duruyoruz?”

Bu deneyimden sonra kendime ve burayı okuyan herkese sormak istiyorum:

Bir doğa alanına girdiğimizde özgürlüğümüz mü artmalı, yoksa sorumluluğumuz mu?

Ve daha önemlisi: Biz doğayı korumak için mi kurallara ihtiyaç duyuyoruz, yoksa kurallar olmadan doğayı koruyamayacak kadar alışkanlıklarımızdan mı bağımlıyız?

“Son Not: Sessizliğin İçinden Gelen Kaynak”

Bu yazıda aktardıklarım kişisel gözlemlerime ve Atatürk Arboretumu’nun kamuya açık bilgi notlarına dayanmaktadır. Ayrıca alanın botanik araştırmalar ve ekolojik koruma amacıyla yönetildiği çeşitli akademik kaynaklarda da belirtilmektedir.

O gün arboretumdan çıkarken şunu fark ettim: Orada yasaklar aslında bir sınır değil, bir dil gibiydi. Doğanın insanla konuşma biçimi.

Ve belki de en önemli soru hâlâ orada duruyor: Biz o dili gerçekten dinliyor muyuz?