Yanindaki ki ayri mi ?

Ilayda

New member
“Yanındaki ki” Ayrı mı Yazılır? Türkçede Sık Karıştırılan Bir Yazım Kuralı

Günlük hayatta yazarken en çok kararsız kaldığım konulardan biri, bazı kelimelerin sonuna gelen eklerin ayrı mı yoksa bitişik mi yazılacağı oluyor. Özellikle sosyal medyada, mesajlaşmalarda ve hızlı yazılan metinlerde “ki” kullanımı oldukça fazla karıştırılıyor. “Yanındaki ki ayrı mı?” sorusu da bu karışıklığın en yaygın örneklerinden biri. İlk bakışta küçük bir ayrıntı gibi görünse de doğru yazım, anlatımın daha anlaşılır ve özenli olmasını sağlıyor.

Türkçede “ki” kelimesi farklı görevlerde kullanılabildiği için tek bir kuralla açıklamak bazen zor olabiliyor. Bazı durumlarda ayrı yazılırken bazı durumlarda kelimeye bitişir. Bu nedenle sadece ezber yapmak yerine “ki”nin cümlede hangi görevde kullanıldığını anlamak daha kalıcı bir çözüm oluyor. “Yanındaki” kelimesinde de durum aslında bu noktada açıklığa kavuşuyor.

“Yanındaki” Kelimesinin Doğru Yazımı Nasıldır?

“Yanındaki” kelimesi doğru yazım şekliyle bitişik yazılır. Yani “yanındaki” şeklinde kullanılmalıdır. Buradaki “ki”, ayrı yazılan bağlaç olan “ki” değildir. Bir yapım ya da çekim eki gibi kelimenin içinde yer alan ve aitlik anlamı oluşturan bir ektir.

Örneğin:

“Masadaki kitap benim.”

“Yanındaki kişi kim?”

“Evdeki hesap bazen çarşıya uymaz.”

Bu cümlelerde geçen “-ki” ekleri kelimeye bitişik yazılır. Çünkü burada bir varlığın yerini, durumunu veya aitliğini belirtme görevi vardır. “Yanındaki kişi” dediğimizde anlam, “senin yanında bulunan kişi” şeklindedir. Buradaki “ki” tek başına bir kelime olmadığı için ayrı yazılamaz.

Bu yüzden “yanındaki ki” şeklindeki kullanım yanlıştır. Doğru kullanım “yanındaki” olmalıdır.

Bağlaç Olan “Ki” ile Karıştırmamak Gerekiyor

Asıl kafa karışıklığı, Türkçede ayrı yazılan “ki” bağlacının da bulunmasından kaynaklanıyor. Bağlaç olan “ki”, iki farklı cümleyi veya anlamı birbirine bağlar ve her zaman ayrı yazılır.

Örneğin:

“Biliyorum ki bu işi başaracaksın.”

“Duydum ki yeni bir kitap çıkarmış.”

“Öyle yoruldum ki hemen uyudum.”

Bu örneklerde “ki” kelimesi cümleden çıkarıldığında temel anlam büyük ölçüde korunabilir. Çünkü burada “ki” bir ek değil, iki ifade arasında bağlantı kuran bağımsız bir sözcüktür.

Ancak “yanındaki” kelimesinde böyle bir durum yoktur. “Yanındaki kişi” ifadesinden “ki”yi ayırıp “yanında ki kişi” yazmak Türkçenin kurallarına uygun değildir. Çünkü burada “ki”, “yanında bulunan” anlamını oluşturan bir ektir.

Türkçe yazımında küçük görünen bu ayrımlar aslında anlam farkı oluşturabilir. Özellikle resmi yazışmalarda, akademik metinlerde veya uzun yazılarda bu tür ayrıntılar metnin kalitesini doğrudan etkiler.

“Yanında ki” Neden Yanlış Kabul Edilir?

Birçok kişi konuşma dilindeki alışkanlık nedeniyle “yanında ki” şeklinde yazabiliyor. Bunun nedeni, konuşurken kelimelerin birleşik veya ayrı oluşunun çok fark edilmemesi. Ancak yazı dilinde belirli kurallar bulunuyor.

“Yanındaki” kelimesindeki “-ki” eki, kendinden önce gelen kelimeyle anlam ilişkisi kurar. Burada “yan” kelimesinden türeyen “yanında” ifadesine eklenerek bir sıfat oluşturur. Yani “yanındaki insan”, “yanında bulunan insan” anlamına gelir.

Aynı mantıkla şu kelimeler de bitişik yazılır:

“Bugünkü”

“Dünkü”

“Evdeki”

“Okuldaki”

“Sokaktaki”

“Dolaptaki”

Bu kelimelerin hepsinde ortak nokta, “-ki” ekinin bir varlığı belirlemesi ve onu nitelendirmesidir. Bu nedenle ayrı yazılması doğru olmaz.

“Ki”nin Ayrı mı Bitişik mi Yazıldığını Anlamanın Yolları

Türkçede bazı pratik yöntemler, “ki” kullanımında karar vermeyi kolaylaştırabilir. Bunlardan biri, kelimedeki “ki”nin ek mi yoksa bağlaç mı olduğunu anlamaya çalışmaktır.

Eğer “ki” bir yer veya zaman bildiren kelimelere eklenerek yeni bir anlam oluşturuyorsa genellikle bitişik yazılır.

Örneğin:

“Bahçedeki çocuklar oynuyor.”

“Dünkü toplantı verimli geçti.”

“Yarınki sınava hazırlanıyorum.”

Burada “-ki” eki, kendisinden önce gelen kelimeyi bir varlığı tanımlayan hale getirir.

Buna karşılık cümlede açıklama, vurgu veya bağlantı anlamı oluşturuyorsa ayrı yazılır.

Örneğin:

“Anladım ki konu düşündüğümden farklıymış.”

“Öyle güzel anlattı ki herkes dikkatle dinledi.”

Bu ayrımı öğrenmek, sadece “yanındaki” kelimesi için değil, Türkçedeki birçok farklı kullanım için faydalıdır.

Günlük Yazışmalarda Yapılan Hatalar

Günümüzde özellikle hızlı mesajlaşma alışkanlıkları nedeniyle yazım kurallarına eskisi kadar dikkat edilmeyebiliyor. Telefon klavyelerinde hızlı yazarken “yanındaki” yerine “yanında ki” yazmak oldukça sık görülen bir hata. Ancak bu tür kullanımlar zamanla alışkanlığa dönüşebiliyor.

Dil, sürekli kullanılan ve gelişen bir yapı olduğu için günlük kullanımda bazı değişimler yaşanması normaldir. Fakat özellikle temel yazım kurallarını korumak, anlatımın daha güçlü olmasına yardımcı olur. Bir kelimenin doğru yazılması, sadece öğretmenlerin veya dil uzmanlarının dikkat ettiği bir konu değildir. Herkesin kendini daha açık ifade edebilmesi için önemlidir.

Üniversitede hazırlanan ödevlerde, sunumlarda veya resmi başvurularda bu küçük ayrıntılar daha fazla göze çarpar. Bir metnin içeriği ne kadar iyi olursa olsun, sürekli yapılan yazım hataları okuyucuda olumsuz bir izlenim bırakabilir.

Benzer Örneklerle Konuyu Pekiştirmek

“Yanındaki” kelimesini doğru anlamak için benzer örneklere bakmak oldukça yararlı olur. Çünkü “ki” konusu tek bir kelime üzerinden öğrenildiğinde unutulabilir, ancak mantığı kavrandığında birçok kelimeye uygulanabilir.

Doğru kullanımlar:

“Yanındaki arkadaşın seni çağırıyor.”

“Çantadaki defteri bana verir misin?”

“Masadaki bilgisayar çalışmıyor.”

“Bugünkü ders oldukça uzundu.”

Yanlış kullanımlar:

“Yanında ki arkadaşın seni çağırıyor.”

“Çanta daki defteri bana verir misin?”

“Bugün ki ders oldukça uzundu.”

Bu örneklerde görüldüğü gibi “ki” kelimenin bir parçası haline gelmişse ayrılmaz. Yazım kurallarını öğrenirken en önemli nokta da aslında budur: Kelimeyi tek tek harflerden değil, cümledeki görevinden değerlendirmek gerekir.

Sonuç Olarak “Yanındaki” Bitişik Yazılır

“Yanındaki ki ayrı mı?” sorusunun cevabı nettir: “Yanındaki” kelimesi bitişik yazılır. Buradaki “-ki”, bağlaç olan ve ayrı yazılan “ki” değildir. Bir ismi belirten, yer ve aitlik anlamı oluşturan bir ektir.

Türkçede doğru yazım için sadece kelimelerin görünüşüne bakmak yeterli değildir. Kelimenin cümledeki görevini anlamak gerekir. “Yanındaki”, “evdeki”, “masadaki”, “bugünkü” gibi örneklerde bulunan “-ki” ek olduğu için kendinden önceki kelimeyle birleşir. Buna karşılık “biliyorum ki”, “öyle güzel ki” gibi kullanımlarda “ki” ayrı yazılır.

Küçük bir ayrıntı gibi görünen bu konu, aslında Türkçenin düzenli yapısını gösteren güzel örneklerden biridir. Bir kelimeyi doğru yazmak, hem anlatımı güçlendirir hem de dili daha bilinçli kullanmamıza yardımcı olur.